اعمال این دهه
1. نماز شبهاى دهه اول
در هر شب از آن بین نماز مغرب و عِشاء، این دو ركعت نماز را به جا آور؛ تا در ثواب با حاجیها شریك شوى،گرچه حج نكرده باشى
در هر ركعت آن سوره «فاتحه الكتاب» و «اخلاص» و پس از آن، این آیه را بخوان: وَ وَاعَدْنَا مُوسىَ ثَلَاثِینَ لَیْلَةً وَ أَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیْلَةً وَ قَالَ مُوسىَ لِأَخِیهِ هَرُونَ اخْلُفْنىِ فىِ قَوْمِى وَ أَصْلِحْ وَ لَا تَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِین (5)
2. روزه روز اول ذى حجه
3. خواندن نماز فاطمه زهرا علیها السلام، در روز اول ذى حجه
4. روزه گرفتن در 9 روز اول ذى حجه
5. در این ده روز بعد از نماز صبح و مغرب، دعایى را كه اول آن «اللهم ان هذه الایام التى فضلتها على غیرها…» است، بخواند.
6. صاحب «المراقبات» میگوید: از مهمترین اعمال این ماه، عمل به روایت زیر است:شیخ مفید از امام ابو جعفر (علیه السلام) نقل كرده اند كه فرمودند: خداوند توسط جبرئیل پنج هدیه در ده روز اول این ماه براى عیس بن مریم (علیها السلام) فرستاده و فرموده: عیسى! با این پنج دعا، دعا كن زیرا در روزهاى ده گانه یعنى ده روز ذى حجه عبادتى محبوبتر از آن نزد خداوند نیست.
اول: اشهد اءن لا اله الا الله وحده لا شریك له، له الملك و له الحمد بیده الخیر و هو على كل شىء قدیر.
دوم: اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریك له، اءحدا صمدا لم یتخذ صاحبة و لا ولدا.
سوم: اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریك له، احدا صمدا لم یلد و لم یولد و لم یكن له كفوا احدا.
چهارم: اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریك له، له الملك و له الحمد یحیى و یمیت و هو حى لا یموت بیده الخیر و هو على كل شیء قدیر.
پنجم: حسبى الله و كفى سمع الله لمن دعا لیس وراء الله منتهى أشهد لله بما دعا و أنه برىء ممن تبرء و ان لله الاخره و الاولى.
حواریون از عیسى (علیه السلام ) پرسیدند: اى روح الله كسى كه این كلمات را بگوید چه پاداشى دارد؟ فرمود: كسى كه صد بار، اولى را بگوید زمینیان عملى بهتر از عمل او در آن روز ندارند و در روز قیامت خوبیهاى او از همه بندگان بیشتر خواهد بود و كسى كه دومى را صد بار بگوید گویا تورات و انجیل را دوازده بار خوانده و پاداش آن را بدست آورده باشد. عیسى (علیه السلام ) پرسید: اى جبرییل ثواب آن چیست؟ گفت: هیچ فرشته اى در آسمانهاى هفتگانه قدرت حمل یك حرف از تورات و انجیل را ندارد مگر این كه من و اسرافیل برانگیخته شویم زیرا او اولین بنده اى است كه لا حول و لا قوه الا بالله گفت. و كسى كه صد بار، سومى را بگوید، خداوند بخاطر آن براى او ده هزار نیكى نوشته، ده هزار گناه او را پاك كرده، ده هزار درجه او را بالاتر برده و هفتاد هزار فرشته را كه دستهاى خود را بلند كرده و بر كسى كه آن را گفته است صلوات مى فرستند، فرود مى آورد. عیسى گفت: جبرییل! ملائكه جز بر پیامبران بر كسى دیگر صلوات مى فرستند؟ جبرییل گفت: كسى كه به آنچه از سوى خدا توسط پیامبران آمده است ایمان آورده و تعبیر نكند، پاداش پیامبران به او داده مى شود. و كسى كه صدبار، چهارمى را بگوید فرشته اى كه با خدا ارتباط دارد او را مى یابد آنگاه خداوند به گوینده آن با نگاه رحمت مى نگرد و كسى كه خدا با نگاه رحمت به او بنگرد، بدبخت نخواهد شد. عیسى گفت: جبرئیل! ثواب پنجمى چیست؟ او گفت: این دعاى من است و من اجازه ندارم آن را براى تو توضیح بدهم.
عارف واصل، آقا میرزا جواد ملکی تبریزی در ذیل این روایت، توضیحاتی مفصل و عالی درباره شرایط این پاداشها و درباره محتوای این روایت و اعتقاد به آن دارند، که علاقهمندان میتوانند ان را در «المراقبات» ببینند.
7. اعمال شب عرفه
درباره شب عرفه روایت شده است كه دعاى خیر در آن مستجاب است و كسى كه در آن به فرمانبردارى خداى متعال مشغول شود پاداش صد و هفتاد سال را دارد. شب مناجات بوده و كسى كه در آن شب توبه كند خداوند او را مى بخشد. و مستحب است دعایى كه اول آن «اللهم یا شاهد كل نجوى» مى باشد، خوانده شود…
8. زیارت امام حسین علیه السلام در روز عرفه
9. دعای عرفه
10 و 11. اعمال شب و روز عید قربان
12. قربانی کردن در روز عید قربان
پی نوشت ها :
(1) المراقبات، ترجمه ابراهیم محدث بندر ریگى، فصل شانزدهم: اسرار مراقبات ماه ذى حجه
(2) آل عمران/ 31
(3) حج/ 28
(4) التبیان فی تفسیر القرآن، ج7، ص310؛ مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج7، ص129
(5) اعراف
منبع:پایگاه خبری شفقنا