چكيده
همكاري هاي متقابل گروهي در راه تأمين معيشت شيوه اي بسيار قديمي است و عمري به اندازه تاريخ بشر دارد . زيرا بدون كمك و همكاري ايجاد هر نوع تمدني حتي در ادوار اوليه زندگي انسان غير ممكن بوده است . بشر از دير باز دريافت كه استفاده از كمك ديگران بهترين راه براي مقابله با مشكلات است و جهت كارهايي از قبيل شكار يا دفاع در مقابل دشمنان و… به تشريك مساعي و همكاري دسته جمعي احتياج دارد . لذا هر جا انسان وجود داشته به صورت گروهي و دسته جمعي زندگي كرده است . اين شيوه هاي همكاري را كه در راستاي تأمين نياز هاي مختلف اعم از مادي و غيرمادي و بوده است ، مي توان نوعي تعاوني سنتي در مقايسه با نهادها و مؤسسات رسمي و بروكراتيك فعلی دانست گر چه برخی از این شیوه های سنتی توسعه صنعتی جدید متلاشی شده و به دست فراموشي سپرده شده است ولی هنوز هم نمونه هايي از اين همكاري ها در مناطق روستايي مشاهد مي شود . دراين مقاله به برخي از اين گونه همكاريها در روستاي خانيك[1] اشاره مي شود.كه نمونه هايي از همدلي و همياري مردم در حوزه هاي اقتصادي ، اجتماعي و عاطفي است .( مهو يا هم شيري ، گُمار ، هيزمي، چرخوك كني ، پول اندازي و…)
البته موارد متعدد ديگري از اينگونه همياري ها وجود دارد . كه به دليل طولاني شدن از پرداختن به آن اجتناب شده است. از جمله :
همكاري در زمينه آبياري زمين هاي كشاورزي ، همكاري در ساختن خانه (خشت كشي ) بلندَو (گل اندود کردن بام خانه ها) خرمن كوبي ، گُل وَرزَني (برداشت گل زعفران) ، گُل پَركُني (فرآوری زعفران) ، درو ، و. ..
كليد واژه ها
تعاوني سنتي ، همياري ، مِهو، گُمار چَرخوك كُني ، هيزُمي ، پول اِندازي